WordPress permalinks aanpassen

Laatst bijgewerkt op

Wat zijn permalinks in WordPress?

Permalinks zijn de URL’s van je pagina’s en berichten in WordPress. Bijvoorbeeld https://wpandcoffee.nl/wordpress-tutorials/, via deze URL kan iedereen de betreffende pagina bezoeken. Wanneer je de permalinks van WordPress wijzigt, wijzig je de URL structuur van je website. De permalinks van WordPress kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, die allemaal een eigen structuur hebben.

Aanpassen permalinks in WordPress

De instellingen voor permalinks in je WordPress website kun je op de volgende manier vinden. Navigeer via ‘Instellingen’ -> ‘Permalinks’.

Permalinks instelling WordPress
De pagina voor het instellen van je permalinks in WordPress.

De standaard instelling is altijd automatisch aangevinkt in WordPress. Onder ‘Algemene instellingen’ zijn er verschillende keuzes mogelijk, achter elke keuze staat een voorbeeld URL. Deze laat zien hoe de URL structuur eruit ziet.

Keuze maken voor permalink structuur

Uit bovenstaande keuzes, is het verstandig om te kiezen voor de keuze ‘Berichtnaam’. Deze structuur laat de naam van je bericht zien in je URL, waardoor direct aan de permalink te zien is waar de pagina of bericht overgaat. Ook is deze structuur voor WordPress permalinks het meeste zoekmachine vriendelijkst, dus goed voor SEO (Search engine optimization) van je website. Deze keuze wordt het vaakst gebruikt en raden wij ook aan.

Een goed alternatief voor de permalink is het gebruiken van ‘Aangepaste structuur’. Deze is erg handig wanneer je graag de permalink structuur iets aan wilt passen en naar je eigen hand wilt zetten. In het invoerveld kun je zelf tags plaatsen die je graag terug wilt zien in je URL’s.

Tags te gebruiken voor een aangepaste permalink structuur:

 •  %year% – Jaar van het bericht, bijvoorbeeld: 2017.
 • %monthnum% – Maand van het jaar van het bericht, bijvoorbeeld: 06.
 • %day% – Dag van de maand, bijvoorbeeld: 05.
 •  %hour%- Uur van de dag, bijvoorbeeld: 19.
 • %minute% – Minuut in het uur, bijvoorbeeld: 22.
 • %second% – Seconde van de minuut, bijvoorbeeld:  14.
 • %post_id%- Het ID van het bericht, bijvoorbeeld: 23.
 • %postname% – De naam van het bericht, bijvoorbeeld: mijn-bericht.
 • %category% – De categorie van het bericht, bijvoorbeeld: blog.
 • %author% – De naam van de auteur van het bericht.

Twee belangrijke aandachtspunten bij het instellen van een aangepaste structuur van je permalink zijn:

 • Voer niet je site-adres in het veld in, deze wordt automatisch ingevuld.
 • De structuur van je permalink moet eindigen op %post_id% of %post_name% zodat de URL eindigt op de naam van het bericht.

Wanneer je de juiste instelling voor je WordPress permalinks hebt gekozen kun je deze opslaan door de button ‘Wijziging opslaan’ te gebruiken. De pagina’s en berichten die je al hebt gemaakt worden automatisch door WordPress aangepast. Hier een voorbeeld van onze eigen permalink structuur van dit bericht.

permalinks-wordpress
Onze eigen WordPress permalink structuur voor dit bericht.

Beoordeel deze tutorial

WordPress & Coffee author