WordPress installeren: via FTP & Control Panel

Laatst bijgewerkt op

WordPress is het meeste geïnstalleerde CMS (Content Management System) voor websites. In deze tutorial gaan we stap voor stap WordPress installeren. Het installeren van WordPress is erg simpel en voor iedereen gemakkelijk te doen met behulp van deze WordPress tutorial.

WordPress installeren bestaat uit de volgende stappen:

 • De laatste versie van WordPress downloaden
 • Domein aanmaken via Control Panel
 • Aanpassen wp-config.php
 • WordPress files uploaden naar de server
 • WordPress Wizard instellen

Stap 1: De laatste versie van WordPress downloaden

De eerste stap is het downloaden van WordPress via https://wordpress.org/download/. Op de pagina zie je onderstaande button, na het klikken van deze button zal het downloaden van WordPress automatisch beginnen.

WordPress download button
De downloadknop op WordPress.org voor het downloaden van WordPress.

Het zip bestand wordt gedownload, pak hierna het bestand uit.

Stap 2: Domein aanmaken via uw eigen Control Panel

Het Control Panel die u gebruikt, hangt af van welke hostingpartij u hosting afneemt. Wij gebruiken zelf hosting van AS Hosting, dus de screenshots die gebruikt worden in deze tutorial kunnen verschillen van uw eigen Control Panel.

Navigeer in het linkermenu op onderstaande afbeelding naar het kopje -> Domains.

cPanel menu
Het menu van ons cPanel.

Wanneer u al een domein heeft aangemaakt voor uw website, kunt u daar op klikken en verder gaan met het installeren van WordPress. Heeft u nog geen domein aangemaakt voor uw website? Dan kunt u via de knop Add domain een nieuw domein aanmaken. Zoals hieronder op deze afbeelding wordt aangegeven:

Domein toevoegen cPanel
Een nieuw domein toevoegen in cPanel.

U kunt uw eigen gegevens invullen bij het creëren van uw eigen domein. Op de afbeelding hieronder wordt een voorbeeld gegeven van de instellingen die ingevuld moeten worden bij het creëren van uw domein. Nadat alle gegevens correct zijn ingevuld klikt u op OK en is uw domein aangemaakt.

Domein specificeren
De gegevens van je nieuwe domein specificeren.

Stap 3: Database aanmaken via uw eigen Control Panel

Wanneer uw domein is aangemaakt, klikt u op het domein waar WordPress op geïnstalleerd dient te worden. Op de afbeelding hieronder staat aangegeven waar een nieuwe database aangemaakt kan worden.

Database aanmaken

Klik op de button Databases en daarna op de volgende pagina klikt u op de button Add Database. Hieronder is een voorbeeld aangegeven hoe uw deze database aan kunt maken:

Wanneer de database is toegevoegd aan uw domein is het handig om de volgende database gegevens te onthouden:

 • Database name
 • Database user name
 • Password

De bovenstaande database gegevens hebben we nodig bij het koppelen van de WordPress website aan onze database.

Aanmaken databse in cPanel
Het aanmaken van de nieuwe database via cPanel.

Stap 3: wp-config.php aanpassen

De bestanden van WordPress die we eerder hebben gedownload en uitgepakt, gaan we nu uploaden naar onze server. In de map hoofdmap van de WordPress files vinden we het volgende bestand: wp-config-sample.php. We veranderen de naam van dit bestand naar: wp-config.php.

Daarna openen we het bestand met een teksteditor bijvoorbeeld Notepad++. Nadat we het bestand hebben geopend gaan we opzoek naar de volgende regels:

wp-config.php WordPress
De juiste gegevens in wp-config.php plaatsen.

De database gegevens die u net heeft aangemaakt kunt u nu invullen op de bovenstaande regels. Bij DB_HOST kunt u de hostnaam van uw eigen domeinnaam invullen. Deze kunt u vinden in uw Control Panel. Wanneer we alle juiste gegevens hebben ingevuld kunnen we het bestand opslaan. LET OP: u moet de naam van het bestand veranderen in wp-config.php.

Stap 4: WordPress files uploaden naar de server

Nu we de bestandsnaam hebben aangepast en de juiste database gegevens erin hebben gezet, kunnen we de bestanden uploaden naar de server. De bestanden worden geüpload door middel van een client server, hiervoor zullen we gebruik maken van FileZilla. Heeft u FileZilla nog niet geinstalleerd op uw computer dan kunt u dat via de volgende link doen: https://filezilla-project.org/download.php.

Hieronder laten we zien hoe je verbinding kunt maken via FTP met uw eigen webserver:

Verbinden via FTP
Connectie maken met de server via FTP.

Wanneer u in uw Control Panel nog geen FTP account heeft aangemaakt, dient u dat eerst te doen bij het desbetreffende domein. Daar zult u een gebruikersnaam + wachtwoord aan die u later in FileZilla kunt gebruiken.

Uw gegevens invullen:

 • Host -> hier kunt u uw eigen ip-adres van uw website invullen.
 • Gebruikersnaam -> aangemaakte gebruikersaccount in uw Control Panel.
 • Wachtwoord -> wachtwoord dat bij uw gebruikersaccount hoort.

Wanneer de u de juiste gegevens heeft ingevuld bij FileZilla, kunt u verbinden met de webserver. In het linkergedeelte van het scherm ziet u bestanden van uw computer en het rechtergedeelte van het scherm ziet u de bestanden van de webserver.

Op uw computer zoekt u naar de bestanden van WordPress. Op de webserver opent u de map httpdocs. Uw selecteert alle WordPress bestanden en klikt op de rechtermuisknop. U kunt nu klikken op uploaden en alle bestanden worden naar de server worden geüpload.

Files uploaden FTP
WordPress files uploaden naar de webserver via FTP verbinding.

We hebben nu de bestanden geüpload en gekoppeld aan onze database.

Stap 4: WordPress wizard instellen

We zijn nu terecht gekomen in de laatste stap van het installeren van WordPress. Via deze wizard zullen we de laatste instellingen configureren voor onze website. Ga via uw browser naar de URL van uw eigen website, vb: http://www.mijnwebsite.nl.

De eerste stap van deze wizard is het instellen van de gewenste taal. Deze taal wordt gebruikt in het beheersysteem van WordPress. In deze tutorial installeren we WordPress in het Nederlands.

WordPress installeren: taal instellen
Taal instellen voor onze WordPress website

Wanneer u de gewenste taal heeft geselecteerd klikt u op de button doorgaan. We komen nu in de tweede stap van de installatiewizard.

WordPress intstalleren wizard
Het installatieproces van WordPress voltooien.

Vul hier uw eigen gegevens in. De gebruikersnaam en wachtwoord zult u later gebruiken om in te loggen op uw eigen WordPress website. U kunt ervoor kiezen om een wachtwoord te genereren of om deze zelf in te stellen. Wanneer uw de gegevens juist hebt ingevuld kunt u linksonder op de button WordPress installeren klikken.

De WordPress installatie is voltooid! U bent nu ingelogd in uw eigen WordPress website.

Beoordeel deze tutorial

WordPress & Coffee author