Widget sidebar toevoegen in WordPress

Laatst bijgewerkt op

Widgets in WordPress

Een widget sidebar wordt erg vaak gebruikt in WordPress. Widgets zijn een stukje code waar je andere elementen in kunt slepen en kunt weergeven op je website, ook wel als sidebar gebruikt voor WordPress websites. Widgets zijn erg makkelijk te gebruiken doordat je op een simpele manier bijvoorbeeld je meeste recente berichten, menu van je website, een lijst van pagina’s op je website of een zoekfunctie. Je kan de widgets van je website vinden via Weergave -> Widgets.

WordPress widgets
Een aantal beschikbare widgets in WordPress.

Widget sidebar toevoegen aan WordPress

In deze tutorial gaan we een widget sidebar toevoegen aan een WordPress website. We laten voorbeeldcodes zien van hoe je een widget sidebar aanmaakt en hoe je deze toont op je website.

Widget sidebar
Voorbeeld van een widget sidebar in WordPress

Widget sidebar aanmaken

Open het functions.php bestand in de WordPress editor. Deze kan je vinden via Weergave -> Editor, en dan rechts het bestand te openen.

Voeg de volgende code toe aan het functions.php bestand:

Je kunt het bestand opslaan door linksonder op de button ‘Bestand bijwerken’ te klikken.

We hebben de widget sidebar nu toegevoegd aan WordPress. De widget is terug te vinden via Weergave -> Widgets. Deze kan nu worden gevuld met de gewenste widgets.

Widget sidebar weergeven op je website

Nu we de widget sidebar hebben aangemaakt kunnen we deze gaan tonen op onze website. Open via de WordPress editor het bestand waar je de sidebar wilt gaan plaatsen en voeg daar de volgende code in toe:

Je kunt het bestand opslaan door linksonder op de button ‘Bestand bijwerken’ te klikken.

De widget sidebar wordt nu getoond op de pagina waaraan deze is toegevoegd!

Beoordeel deze tutorial

WordPress & Coffee author