Pagina template toevoegen in WordPress

Laatst bijgewerkt op

WordPress heeft standaard templates voor pagina’s en berichten. Page.php wordt gebruikt voor template voor de standaard pagina’s. Wanneer je een website maakt wil je misschien wel verschillende pagina’s templates hebben en niet steeds dezelfde. Daardoor gaan we in deze tutorial uitleggen hoe je een nieuw pagina template kan toevoegen aan je eigen WordPress website.

Maak een pagina template in WordPress

Eerst is het belangrijk dat je een teksteditor opent zoals Notepad of Wordpad. In deze editor zullen we de code van het template maken. In het voorbeeld zullen wij het template de naam”Nieuw template” geven, maar daar mag natuurlijk ook een andere naam gebruikt worden. Voeg de volgende code toe in de editor:

Je kunt nu het bestand opslaan en elke naam geven die je wilt. Om het overzichtelijk te houden gebruiken we dezelfde naam die we voor het template gebruiken.

We slaan het bestand op als nieuw-template.php. Het is belangrijk dat het bestand wordt opgeslagen als .php type.

Verbinding maken via FTP

We gaan verbinding maken met de website via een ftp verbinding.

Zodra we verbonden zijn met FileZilla gaan we naar de huidige theme of child theme map. Deze map kun je vinden via wp-content/wp-content/themes. Hier vind je alle themes van jouw WordPress website. Weet je niet zeker welk huidig theme actief is op jouw website? Kijk dan via Weergave -> Thema’s, welk thema actief is.

Wanneer je in de juiste theme map zit upload je het .php bestand naar de ftp server.

WordPress pagina aanmaken met het nieuwe template

Nu moeten we inloggen via het beheersysteem van onze WordPress website. Wanneer we ingelogd zijn maken we links in het menu via Pagina’s -> Nieuwe pagina, een nieuwe pagina aan.

WordPress pagina template
Het nieuwe pagina template selecteren.

Selecteer zoals het plaatje hierboven laat zien, het juist template en sla de pagina op. Wanneer je de pagina gaat bekijken op je website zie je dat er een lege pagina wordt getoond. Dit komt doordat je template nog helemaal leeg is.

We gaan nu een code voorbeeldcode schrijven zodat de tekst van de pagina en de uitgelichte afbeelding op de pagina wordt getoond. Dit is een voorbeeld template dus pas dit naar je eigen voorkeur aan. De volgende code voegen we toe in het nieuw-template.php bestand:

Sla het bestand op en upload het via ftp naar de website. Voeg tekst en een uitgelichte afbeelding toe aan de pagina. Wanneer je de webpagina ververst zie je dat het nu een pagina template is met tekst en een uitgelichte afbeelding.

Nu je weet hoe je een nieuw pagina template in WordPress aanmaakt kan je deze zelf zoveel aanpassen als je wilt met HTML, PHP en CSS. Ook kun je meerder pagina templates toevoegen in WordPress.

Beoordeel deze tutorial

WordPress & Coffee author